چرا کوچینگ تحول آفرین است

هم میتوانیم کوچ خودمان باشیم، هم میتوانیم در فرآیند کوچینگ زندگی با یک فرد متخصص قدم بگذاریم
در این مقاله سعی ما بر این است که توضیح مختصر ولی بسیار مفیدی و کاربردی به شما ارائه دهیم بگونه ای که بتوانیم با حداقل کلمات حداکثر مفاهیم مورد نظر در باب کوچینگ را انتقال دهیم تا هم در ذهن شما ماندگار تر باشد و هم بتوانید در مدت زمان کمتری بیشترین یادگیری را داشته باشید.
داستان تامل برانگیز
اگر متوسط عمر انسانها را 80 سال در نظر بگیریم و فردی در سن 20 سالگی در اثر سهل انگاری یا اشتباهی که میتوانست رخ ندهد فوت شود آنگاه میتوان گفت که 60 سال از عمر مفید وی کشته شده است و از بین رفته. اگر این فرد میدانست یا میتوانست از آگاهی بیشتری برخوردار شود و هوشمندانه تر زندگی کند نه تنها الان زنده بود بلکه میتوانست استفاده بهینه تری از زندگی نیز داشته باشد. حال اگر ما در اثر استفاده نکردن از ظرفیت ها و توانمندی هایمان بگونه ای رفتار کنیم که دیرتر شکوفا شویم یا اصلا شکوفا شویم تقاونی با فردی که در 20 سالگی فوت شده است نداریم چون ما هم عمر مفید خودمان را کشته ایم. لذا بهره مندی از مشاوره و هدایت تخصصی یک متخصص یا یک مجموعه تخصصی در زندگی باعث می شود که ما در زمان مناسب و زودتر و با هزینه بسیار کمتر و با بیشترین بهره وری در نقطه درست زندگی بایستیم.
کوچینگ چیست
کوچینگ مشارکت است؛ مشارکت با افراد در یک فرآیند متفکرانه و خلاقانه بگونه ای که بتواند افراد را تشویق کند تا پتانسیل های فردی و حرفه ای خود را به حداکثر برسانند.
به زبان ساده تر اینکه یک کوچ با شما همراهی و همکاری میکند که بتواند ضمن ایجاد انگیزه در شما زمینه ساز رسیدن شما به بالاترین ظرفیت ذهنی، جسمی، روانی و عاطفی را فراهم نماید.
در بسیاری از موارد کوچینگ با سایر اشکال حمایت های شخصی همانند مشاوره، راهنمایی و آموزش یا درمان اشتباه گرفته می شود و عده ی بسیار زیادی از افراد تصور میکنند که کوچینگ همان مشاوره و درمان روانشناختی است در صورتیکه اینگونه نیست. لازم به ذکر است که کوچینگ مشاوره نیست.
کوچینگ عمدتا بدنبال این است تا توانمندیهای افراد را بهبود ببخشد
- کوچینگ به هر فرد بعنوان یک فرد توانمند و متخصص نگاه میکند و تلاش میکند بجای گفتن راهکار و راه حل، شرایطی را فراهم و تسهیل نماید تا خود فرد به پاسخ متناسب با توانمندهای خودش رسیده و بهترین راه حل را انتخاب نماید. چون بسیاری از نتایج نشان دادند که افراد راهکارها و ایده هایی را که به ذهن خودشان میرسد را موجه تر و قابل قبول تر میدانند و از آن ایده ها پیروی میکنند تا به نتایچی که میخواهند برسند.
برای درک بهتر این موضوع به این مثال دقت کنید: منتور به فرد میگوید از من تبعیت کن در صورتیکه کوچ به فرد میگوید بنظر تو قدم بعدی چه میتواند باشد؟ و چرا بنظر تو این قدم موثر و مفید است؟ منتور نوعی عقل کل و یک فرد پخته و کاربلد است که در طی مسیر به حضور وی نیاز دارد تا از اشتباهات تاثیرگذار شما جلوگیری نماید زیرا مسیر را بخوبی بلد است. پس تنها کاری که بایستی انجام دهید این است که از منتور تبعیت کنید.
ولی در ارتباط با کوچ کاری که بایستی انجام دهید این است که به عقل و درایت و هوشمندی وی دل بسپارید و سعی کنید پاسخ های مناسب و عاقلانه ای را به سوالات هوشمندانه وی آماده کنید و هر جا که نتوانستید پاسخ مناسبی بیابید از وی بخواهید فرآیند رسیدن به پاسخ را برای شما تسهیل نماید. و نکته بسیار مهمتر این است که اگر نتوانستید به پاسخ و یا راهکار مناسبی برسید از کوچ خود بخواهید توانایی هایی از شما را تقویت و یا معرفی کند که به کمک انها بتوانید به پاسخ مناسب برسید. در چنین شرایطی یک مربی به شما کمک میکند تا بتوانید توانمندی ها، مهارت ها، پتانسیل ها و نقاط کور خود را شناسایی کرده و بدرستی بکار بگیرید.
کوچینگ آنجائیکه به داد شما میرسد که مجبور نباشید از راه حل های تکراری و همه پسند استفاده کنید. این دلیل نمیشود چون یک فرد از یک روش به نتیجه دلخواه رسیده است پس شما هم میتوانید با همان روش به نتیجه دلخواه برسید. فراموش نکنید شما یک فرد کاملا متمایز، متفاوت، با ژنتیک مختص به خانواده خود و محیط تربیتی و پرورشی بسیار متفاوت از دیگران هستید که تمام اینها سبب میشوند ساختار و نظام روانشناختی شما کاملا منحصر بفرد باشد پس راهکاری که برای یک فرد مناسب بوده است نمیتواند شما را به سر منزل مقصود برساند.
- تفاوت کوچینگ با درمانگری در این است که در درمان گذشته ی شما مورد بررسی و واکاوی دقیق قرار گرفته و سپس بر اساس روش ها و سناریوهای موجود و معتبر به فرد کمک می شود که بتواند از پس مشکلی که در حال حاضر با آن درگیر است بر بیاید. ولی تمرکز کوچینگ بر روی زمان حال است تا بتواند مسیری را برای آینده بسازد. بر همین اساس درمانگر سخت تلاش میکند تا فردی را که دارای عملکرد مختل است را به یک فردی تبدیل کند که عملکردهای صحیح و سالم دارد که در نهایت باعث می شود یک فرد بتواند مشکلات و تضادهای گذشته را حل کند، دردها را برطرف کند و برخی از بیماری ها و اختلالات روانی را درمان کند.
حال کوچینگ تلاش میکند از طریق تمرکز بر روی پتانسیل ها و توانمندی های افراد شرایطی را فراهم نماید که فرد قدرت و توانایی لازم برای انجام یک سری از عملکردهای مفید و موثر را داشته باشد و در سطح مطلولب و بهبود یافته اقدامات خود را انجام دهند.
- تفاوت کوچینگ با اموزش هم در این است که اموزش برنامه محور است ولی کوچینک فرد محور است و هر انچه که لازم دارد را از خود فرد اکتشاف خواهد کرد. شاید مهمترین تفاوت این دو روش در این باشد که در اموزش همه چیز از قبل مشخص و معین است و حتی میدانیم که مقصد در کجا قرار دارد ولی در کوچینگ هیچ چیز از قبل مشخص نیست و همه چیز به مسیر و شیوه ی پیمودن مسیر بستگی دارد.
- تفاوت کوجینگ با بهترین دوست شما هم در این است که دوست در نقش یک نصیحت کننده ظاهر می شود ولی کوچینگ فرآیند محور است. در دوستی اگر شما مسئله ای را مطرح کنید با عقیده و نظری از جانب دوستتان مواجه می شوید و در مورد ان موقعیت قضاوتی از جانب وی صورت خواهد گرفت ولی در کوچینگ تمرکز بر روی آنچیزی است که شما میخواهید و نوعی همکاری بین شما و کوچ برقرار میشود تا به نقطه یا نقاط مطلوب زندگی خودتان نزدیک و نزدیکتر شوید.
مهمترین ویژگی یک کوچ در این است به ابزارها، روشها، فرآیندها، موقعیتها و امکاناتی مجهز است که با معرفی کردن آنها به شما میتوانید با سرعت و کیفیت بالا در مسیر افزایش پتانسیل ها و توانمندی هایتان گام بردارید.
مروری بر 10 طبقه بندی اصلی کوچینگ
کوچینگ کسب و کار Business Coaching
کوچینگ شغلی Career Coaching
کوچینگ ارتقا عملکرد Performance Coaching
کوچینگ اجرایی Executive Coaching
کوچینگ زندگی Life Coaching
کوچینگ مالی Financial Coaching
کوچینگ ورزشی Sports Coaching
کوچینگ سلامت Health Coaching
کوچینگ آموزشی Educational Coaching
کوچینگ فرزند پروری Parenting Coaching
انواع کوچینگ در محل کار
همین ابتدا به نکته ای بسیار مهم اشاره میکنیم مبنی بر اینکه رویکردی مبنی بر وجود یک روش که برای تمام نیازها پاسخگو باشد وجود ندارد و بسیاری از کوچینگ ها بایستی بصورت تیمی و متشکل از افراد متخصص صورت پذیرد.
بیزینس کوچینگ
مهمترین مسئولیت یک بیزینس کوچ در این است که استراتژی کاربردی و مناسبی را برای کسب وکار مورد نظر انتخاب کند و بتواند پلن رشد را طراحی و اجرا نماید. یک بیزینس کوچ بایستی درک عمیقی از استراتژی، مسائل مالی، بازاریابی، عملیات های اجرایی و رهبری داشته باشد. در ادامه با شناخته شده ترین زیر مجموعه های بیزینس کوچینگ آشنا خواهیم شد.
کوچ اجرایی
تصور کنید مدیر یک شرکت تصمیم میگیرد تا تغییرات بنیادینی در شرکت داشته باشد و خودش را با تغییرات سریع بازار هماهنگ و همسان سازد تا بتواند بقای بلند مدت سازمان را تضمین نماید. در چنین شرایطی کوچ اجرایی در کنار مدیر عامل قرار گرفته تا بتواند موقعیت های مختلف را بخوبی ارزیابی کند، بازخوردهای کاربردی و مناسبی را به مدیر ارائه نماید، روند پیشرفت کارها را مورد ارزیابی و نظارت دقیق قرار دهد و در صورت لزوم حمایت و پشتیبانی مناسبی از مدیر و تصمیماتش داشته باشد و در پایان و مهتر از همه با اتخاذ تصمیمات سنجیده به نتایجی برسد که ملموس و قابل اندازه گیری باشند.
کوچینگ کارآفرینی
جامعه هدفی که از این سبک از کوچینگ استفاده میکنند افرادی هستند که قصد دارند وارد فضای کارآفرینی شوند و یا کارآفرین هستند و قصد دارند بخش هایی از بیزینس خودشان را به نحو قابل ملاحظه ای ارتقا دهند. تصور کنید کسی قصد دارد یک کارخانه بزرگ تولیدی در زمینه مواد غذایی را راه اندازی کند و برای اینکار شوق و انگیزه بسیار زیادی دارد. این فرد بعد از اتخاذ تصمیم برای انجام چنین کاری به چالش هایی اعم از طراحی بیزینس پلن، تهیه و راه اندازی سخت افزارها و نرم افزارهای تولیدی، و استراتژی خاص و منحصر بفرد برای تولید و بازاریابی محصولاتش روبرو خواهد شد. در کنار تمام اینها به یک بیزینس مدل جامع وکامل نیاز دارد که بداند از کجا به کجا میخواهد برود و مسیر صحیح برای رسیدن از نقطه فعلی به نقطه مطلوب کچاست.
برای تبدیل این رویا به واقعیت به یک بیزینس کوچ متخصص و کاربلد نیاز است تا چشم انداز فرد کارآفرین شفاف و قابل اندازه گیری شود و بتواند بیزینس پلن و بیزینس مدل قابل اجرایی برای آن نوشته شود. به موارد فوق گزینه بسیار مهم تحقیقات بازار را هم اضافه کنید که بایستی توسط یک بیزینس کوچ بدرستی انجام گیرد.
کوچینگ فروش
کوچینگ فروش نوع خاصی از بیزینس کوچینگ است که با هدف افزایش عملکرد تیم های فروش و افراد متخصص در فروش به کسب و کارها کمک میکند. کمک اصلی کوچینگ فروش افزایش مهارتها و عملکردهای نیروهای فروش و بالا بردن توانایی آنان در غلبه بر چالش ها و مشکلات و دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده می باشد.
گستردگی فروش و مهارتهای فروش بعلاوه گستردگی کسب و کارها و تخصصی شدن حوزه ها باعث شده است که کوچینگ فروش در هر حوزه تخصصی باشد که در کنار اصول یکپارچه فروش هر صنعت مهارتهای خاص خودش را میطلبد.
کوچینگ تیم سازی
مزایای بهره مندی از کوچینگ
بهبود ارتباطات شخصی
بهبود عملکرد شغلی
بهبود روابط خانوادگی و اجتماعی
تحول آفرینی در کوچینگ
چرا بایستی کوچ داشته باشم؟
ارتقا کیفیت زندگی
رسیدن به اهداف توسعه فردی و توسعه کسب و کار
بهبود خودآگاهی
بهبود تعادل در زندگی
تجربه های موفق کوچینگ زندگی در افراد
چالش های کوچینگ و راهکارها
نتیجه گیری